KIKH FOLK

Op zondagnamiddag 22-9-2024,  14:00

The Helen Flaherty Trio

Linde Nijland & Bert Ridderbos

The Lasses

 

Kapel De Heuvels,

Waterstraat 30, 2950 Kapellen

Aan de kassa 28€

E-Tickets 24€

The Helen Flaherty Trio

Helen Flaherty is echt een begrip in de Keltische folk. Al tientallen jaren treedt ze op met bekende muzikanten in verschillende samenstellingen. We kennen natuurlijk als frontvrouw van de Schots-Ierse band ‘Shantalla’ die topact was op heel wat festivals. Nu maakt ze furore met de Helen Flaherty Band. De band speelt Keltische folk van grote klasse. 

De band bestaat uit 

Helen Flaherty: vocals, bodhran

Siard de Jong: vocals, fiddle & cittern

Philip Masure: vocals, guitar

Allemaal muzikanten die zelf ook hun sporen verdiend hebben in verschillende andere klasse-bands en combinaties als Shantalla, Urban Trad, Comas en Fling.
https://www.youtube.com/watch?v=Rfoo9jKLrWI  

https://www.youtube.com/watch?v=u2P30dIpJT8   

https://www.youtube.com/watch?v=nEW9ZZ2mVIA

The Lasses

Nog voordat ze een woord hadden gewisseld zongen ze al samen, in het Ierse muziekcafé Mulligans in Amsterdam. Inmiddels toeren Sophie Janna en Margot Merah de hele wereld over met geweldige folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities en intieme eigen liedjes. Hun sterke harmonieën, ongedwongen stemgeluid en interessante repertoire maken ze een veelgevraagd duo in de internationale folkscene. In de afgelopen jaren tourden ze de hele wereld rond, van Schotland tot Amerika tot Japan. Het vijfde album van The Lasses, 'Near Far', is een ode aan de Schotse folktraditie, met zowel traditionele als moderne ballades uit Schotland. Janos Koolen is verantwoordelijk voor de rake, pure arrangementen en een groot deel van de instrumentpartijen, naast Stijn van Beek op low whistle en uilleann pipes. Centraal staat altijd de samenzang waarbij de stemmen elkaar perfect aanvullen en versterken.
'Wat zingen zij superieur' - De Volkskrant

'Betoverend' - De krenten uit de pop

'Een enorme verrijking van het Nederlandse muzikale landschap' - Indebanvan

'Een schitterende ode aan de menselijke stem' - Blues 'n Roots

Linde Nijland & Bert Ridderbos

Een Folkzangeres en singer-songwriter die behoort tot de top van de Europese folk. Linde maakte meer dan 15 jaar deel uit van het bekende folkduo Ygdrassil. 

Ze treedt op in binnen- en buitenland en maakte in totaal 10 CD’s en 2 DVD’s. Met haar kristalheldere stem en op Iers, Engels en Amerikaanse folk geinspireerd repertoire weet ze elk publiek te raken.

Sinds 2005 treedt Linde op met multi-instrumentalist Bert Ridderbos (gitaren, cittern, accordeon). Haar nieuwste album ‘I Am Here’ is in maart 2014 uitgekomen. Het tijdschrift Heaven zegt hierover: “Een betere folkzangeres dan Linde Nijland is in Nederland niet te vinden en zelfs in het buitenland zal je naarstig moeten zoeken“.

Internationaal trok ze de aandacht met een muzikaal eerbetoon aan de Britse zangeres Sandy Denny. De Amerikaanse producer Joe Boyd (o.a. Nick Drake, Pink Floyd) nodigde haar in 2009 uit voor een eenmalig reunie concert van Fairport Convention in de Barbican Hall in Londen, met o.a. Richard Thompson. Boyd zei over haar ‘Sandy Denny’ album: “Linde Nijland has given Sandy Denny’s music the respect it deserves, and made a lovely and fresh record that shows off her beautiful voice as well as her good taste“.

Een aantal jaar geleden maakten Linde en Bert een reis per landrover naar Bhutan door o.a. Servië, Iran, Pakistan en India. Van deze bijzondere reis verscheen in 2010 de dvd / cd ‘A Musical Journey’ waarop o.a. te zien is hoe ze samenspeelt met traditionele muzikanten. Recent werkte Linde samen met artiesten als Iain Matthews en Fred Piek (Fungus). Een animatie bij Linde’s nummer ‘Traveller’ won in 2013 prestigieuze prijzen op filmfestivals in Amerika en Canada.