Marc Hauman en groep

zondagnamiddag 24 april 2022   15:00 

• Marc Hauman

•Wouter Vandenabeele

• Bert Van Reeth

• Ben Faes

• Karin Van Steenlandt

Kapel De Heuvels,

Waterstraat 30, 2950 Kapellen

E-Tickets:  22 €

Kassa-ticket: 25€

 

Luisterfolk van de bovenste klank


30 jaar geleden zong Marc Hauman voor het eerst zijn Liekes van Temst en de kaai als tussenact bij een optreden van Wannes Van de Velde. Even later vroeg Wannes hem om mee te zingen met het Antwerps volkskoor Water & Wijn. Een jarenlange samenwerking en vriendschap volgde. Met zijn folkformatie Hauman & de Moeite bouwde hij ondertussen aan zijn eigen repertoire. Wat vertrok als een bundel verhalen omtrent het leven aan de Scheldekant, deinde uit tot een liedboek vol vertelsels, poëtische overpeinzingen en luchtige observaties allerlei.
! In 2008 concerteerden Marc Hauman en accordeoniste Karin Van Steenlandt in Moskou n.a.v. het EBU-folk(song)festival in Bratislava (2005) waar Hauman met een opname van Lief maagdeke roos de eerste plaats wegkaapte voor Radio1, een eer die het programma De Groote Boodschap nooit eerder te beurt viel !
De voorbije jaren was de zanger actief in andere folkgroepen (A la Rum, De Volgende Stroof) en tal van grotere projecten (Ontmoeting met ne mens, Flamenco Doble, Het Groot Liedboek, Reiziger …). Ook schreef hij songteksten voor de jonge folkgeneratie (Trio Dhoore, Naomi Vercauteren Trio). Met Zuidwaarts en Oorlogsvensters (https://www.youtube.com/watch?v=y1IxM-kZAD8 Marieke in vlechten), twee voorstellingen van zijn hand, groeide de goesting om opnieuw met een vaste groep muzikanten het podium te beklimmen. De folkscene twijfelde niet en onmiddellijk nodigden verschillende clubs en festivals Marc Hauman & Groep uit om verder te gaan waar ze gebleven waren.
Tien jaar na het verstillen van Hauman & de Moeite klinkt zijn zangersinkt weer.
De doorgewinterde en zonder meer fantastische folkkern van Oorlogsvensters: Karin Van Steenlandt (accordeon), Bert Van Reeth (gitaar) en Wouter Vandenabeele (viool), speelt zich virtuoos door Haumans oude en nieuwe verzinsels. ! Voor de culturele centra en festivals verwelkomen we graag bassist Ben Faes (Wannes Vd Velde, De Groote-Faes Duo, Orquesta Tanguedia,…), een oude bekende van de groep !

“Er zijn mensen die wat ik doe, op hun eigen manier verder zetten.  Er is bijvoorbeeld Marc Hauman, ook een jongen van de Scheldekant.”
“Marc Hauman maakt mooie, poëtische teksten. Hij zingt een Nederlands met een zacht Waaslands accent.”
Wannes Van de Velde
Humo 1999 – De Morgen 2003

 

Meer dan 20 jaar werkte Marc Hauman samen met Wannes Van de Velde. Haumans stem gaf mee kleur aan de specifieke klank van volkskoor Water & Wijn. Wannes nam Haumans lied ‘De Visverkoper’ met plezier op in zijn repertoire (een zeldzame eer!) en zag Hauman als zijn opvolger binnen het folkgenre. Vandaag – na tal van grotere folkprojecten – zingt Hauman terug uit zijn eigenste liedboek, vergezeld van een uitzonderlijke folkbezetting.