BAZEINGHA 2023

Sluitingsconcert: François Glorieux

26 februari 2023     20:00

Kapel De Heuvels,

Waterstraat 30, 2950 Kapellen

Kassa ticket 26€
E-Ticket: 23€

In de vorige editie van BAZEINGHA, heeft François ook het sluitingsconcert gedaan en de kapel was toen helemaal uitverkocht. Toen reeds hadden we wederzijds afgesproken om, als de omstandigheden het toelaat,  in 2023 dit weer te herhalen. En waarom niet, ook al mocht hij in Augustus 90 kaarsjes uitblazen, de Belgisch componist, concertpianist en dirigent is nog steeds scherp en vol leven als hij op het podium staat en vooral als hij achter de vleugel mag plaats nemen. Hij blijft diezelfde viruoos en verteld tussen zijn nummers maar al te graag over al zijn omzwervingen en anekdotes die hij in zijn meer dan 60 jarige internationaal carière heeft beleefd.

De van oorsprong Kortrijkenaar, is gekend om zijn muzikale veelzijdigheid. Van jazz tot klassiek en van pop tot wereldmuziek, Glorieux is thuis in vele genres. Als componist componeerde hij een mooi oeuvre van meer dan 300 werken bij elkaar. Voor zijn bijdrage aan het Belgische muzieklandschap ontving Glorieux de titel van ridder.

François Glorieux (°1932) begon zijn muzikale tocht op jonge leeftijd. Als kleine jongen vond hij al snel zijn weg naar de piano. Hij improviseerde op het instrument en schreef zijn eerste composities. Op zeventienjarige leeftijd verliet Glorieux zijn geboortestad Kortrijk en trok naar Gent om daar aan het Conservatorium zijn muziekstudies verder te zetten. Daar volgde hij lessen piano bij Marcel Gazelle en compositie bij George Lonque.

Zowel op nationale als internationale podia wist Glorieux als concertpianist een naam voor zichzelf te maken. Hij genoot de steun van onder meer de Belgische dirigent André Cluytens alsook het respect van andere pianisten zoals Arthur Rubinstein en Yves Nat.